לקבלת מגזין מודפס חינם
מה מקבלים במגזין?
- סקירת פסקי דין וניתוחים
- שאלות ותשובות מהציבור הרחב
- ראיונות בלעדיים עם דורית
כמו כן, תפקיד היועץ הוא לזהות את הבעיה במדויק ולאתר את מקורה.
זיהוי מדויק של הסוגייה יוליד פתרון נכון, יחסוך זמן, כסף, מתח וסבל מיותרים בהתמודדות עם רשויות המס.
מכאן, המוטו המרכזי שלנו: “לשלם פחות. כחוק.”
קורת המס שלנו בשבילך!
צוות מוביל עושה עבורך את העבודה.
חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ”ג-1963 נועד למסות את השבח האמיתי, הנובע ממכירה של זכות במקרקעין.
כלומר, חוק מיסוי מקרקעין חל על מי שמוכר זכות במקרקעין, מוכר נכס הון, אשר מהווה עבורו רכוש פרטי או רכוש קבוע.
החוק אמנם חל על מי שעיסוקו הוא מכירת מקרקעין – כלומר עסקאות של קבלנים ויזמים, מתווכים ואחרים, אשר עיסוקם בעסקי נדל”ן, אולם במסגרת הליך מועבר מיסוי עסקאות אלה לפקודת מס הכנסה, במקום למיסוי על פי חוק זה.
לפיכך, מי שמוכר וקונה מקרקעין בישראל, דבר המהווה אצלו עיסוק, והוא עושה זאת בתדירות, בהיקפים הולכים וגדלים וכן הלאה, ההכנסות והרווחים ממימוש מקרקעין אלו אינם ממוסים במסגרת חוק מיסוי מקרקעין, אלא נכללים בחישוב ההכנסה החייבת לצרכי מס הכנסה מידי שנה בעת הגשת הדו”ח השנתי.
יחד עם זאת, כאשר קבלן למשל, רכש בניין כנכס להשקעה ארוכת טווח – מכירתו תתחייב כפי המצופה, במסגרת חוק מיסוי מקרקעין. בגדול, החוק ממסה מכירת כל מקרקעין בישראל, כמו חנות, משרד, דירת מגורים, מחסן, מרתף, גג, מלון, מוסך ומגרש חקלאי או בייעוד אחר. קיימים סעיפים והקלות במכירות של נכסים מסוימים ובמקרים מיוחדים.
על פי סעיף 6(ב) לחוק, “שבח” הוא הרווח, שנוצר מההפרש שבין “שווי מכירה” ב”יום המכירה” לבין “שווי רכישה” ב”יום הרכישה”, ב”מכירה” של “זכות במקרקעין. לכל המונחים הנכללים בהגדרה קיימות הגדרות נפרדות ומיוחדות בחוק, כפי שיתואר בהמשך.
שווי מכירה, יום מכירה, שווי רכישה, יום רכישה. ניכויים ותוספות – כל ההוצאות מיום הרכישה עד ליום המכירה.
לאחר הכנסת כל הנתונים ממינים אותם לפי סדר כרונולוגי, מבצעים פעולות חשבון פשוטות ומקבלים את השבח הריאלי.
השבח הריאלי מחושב כהפרש שבין שווי המכירה לשווי הרכישה,ולו מוסיפים את כל התשלומים ששולמו מיום הרכישה עד ליום המכירה. ההפרש נקרא “שבח”. מהשבח מפחיתים סכומים המגלמים את השחיקה של הכסף ששולם בגין הרכישה וכל התשלומים. הפחתה זו מובילה למונח החשוב “שבח ריאלי”.
בסעיף 1 לחוק מיסוי מקרקעין מוגדרים “מקרקעין” כ”קרקע בישראל, לרבות בתים, בניינים ודברים אחרים, המחוברים לקרקע חיבור של קבע”.
על פי חוק המקרקעין, “מקרקעין” הם “כל הבנוי והנטוע עליה, וכל דבר המחובר אליה חיבור של קבע, זולת מחוברים הניתנים להפרדה…”
המבחן לצורך חוק מיסוי מקרקעין הוא צמידות פיסית של בתים, מטעים, עצים. בית המשפט העליון קבע כי כל דבר שמחובר אל הקיר, נכלל כשייך לקיר ולנכס הנמכר, אם הייתה כוונה שיהיה חלק מהקיר, גם אם ניתן לפרק אותו ולנתקו.
מטרת החוק היא לחייב כל מכירה הונית של מקרקעין בישראל וכל מחובר אליהן כחלק מן המקרקעין. החוק אינו חל על מכירות של מקרקעין בחו”ל.
הורשה אינה מכירה. העברה אגב פסק דין לגירושין אינה מכירה. פעולות אלה אינן נכנסות לגדרו של חוק מיסוי מקרקעין.
שיעורי המס נקבעים בהתאם ליום הרכישה. בחוק מיסוי מקרקעין נעשו תיקונים רבים, ואלו שינו את שיעורי המס.
כך למשל, מי שרכש בין 1.4.1961ועד ל- 6.11.2001, משלם מס בשיעור של כ -48% על השבח הריאלי, ומי שרכש נכס בין 7.11.2001 ל- 31.12.2011, משלם מס בשיעור 20% על השבח הריאלי, ומי שרכש מיום 1.1.2012 ואילך, ישלם מס בשיעור של 25% על השבח הריאלי. במילים אחרות, אם יחיד קנה נכס ב- 1.5.1965 ומכר אותו בשנת 2016 – יחושב לו שבח ריאלי, ועל חלק מהשבח הריאלי ישולם מס בשיעור 48%, על חלק 20%, ועל חלק 25%. לאלה יש להוסיף מס בשיעור 10% על השחיקה ביחס לאינפלציה של כל השקעה או תשלום, שבוצע מיום 1.4.1961 ועד ליום 31.12.1993.
במקרה שיחיד קנה נכס ביום 1.4.2013 ומוכר בשנת 2016, שיעור המס על השבח הריאלי יהיה 25%. ואם רכש ב- 1.7.2006 וימכור בשנת 2016, חלק ימוסה בשיעור 20%, וחלק – בשיעור 25%.
נכסים שנרכשו לפני קום המדינה עד ליום 31.3.1961,ממוסים בשיעור של עד 25% מהשבח בהתאם לשנת הרכישה.
לעיתים נקבע למוכר יותר מיום רכישה אחד. זה יכול לקרות כאשר למשל המוכר ירש מאמו שנפטרה בשנת 1995, ומאביו שנפטר בשנת 1978, בשעה שההורים רכשו את הנכס יחד בשנת 1958. במקרה כזה מחצית מהנכס תמוסה בשיעור 25% מהשבח, ומחצית תמוסה בשיעורי המס 48-20-25% מהשבח הריאלי בנוסףלחישוב מס על הרכיב האינפלציוני בשיעור של 10%.
קיימת אפשרות לערוך את החישוב, כאילו הרווח על המכירה נבע במהלך ארבע שנים, ואז מחלקים את השבח הריאלי ל-4 שנים. מקרים שיכולים להסתייע בכך הם כאשר יום הרכישה של הזכות הוא לאחר 1.4.1961 ולפני 7.11.2001. בגין החלק הזה שיעור המס מגיע עד 48%, ויש מקום לעשות מאמץ ולהפחיתו. ההליך הזה מלווה בעבודה מול פקיד השומה ומעקב צמוד, אבל יכול ליצור הפחתה גדולה של מעל 50,000 ₪ במס שבח. במקרים שבהם בני זוג בעלים של נכס ומוכרים אותו והם עברו את גיל שישים, והם חסרי הכנסות גבוהות, כלומר לא מגיעים להכנסה שנתית חייבת במס של 120,000 ₪ – ההפחתה תהיה גדולה, משום שמייחסים לכל אחד מבני הזוג חצי מהשבח, ולכל אחד פורסים אותו לארבע שנים. בהליך זה גם נהנים מהטבות מס בדמות נקודות זיכוי המגיעות לכל אחד. תושב חוץ יוכל ליהנות מהפחתת מס בפריסה בנוהל מול פקיד השומה.
מס רכישה נקבע לשיעור 6%. אם קונים מגרש, חנות, משרדים, מחסן וכן הלאה, משלמים 6%. במקרים של רכישה של מגרש לבנייה, ניתן לקבל 1% חזרה. דירות מגורים מקבלות מקום של כבוד, כאשר הדירה הנרכשת היא דירה יחידה. אז משלמיםמס לפי מדרגות מ- 0%-3.5%-5%, ובהתאם לשווי מגיעים לשיעור של 10%.
ניתן לקבל הפחתה במס, כאשר ניתנות מתנות בין בני משפחה, ואז המס המשולם הוא שליש מהמס הנדרש. למשל, אם אדם רוכש משרד,הוא משלם 6% משווי הרכישה. אם יקבל אותו במתנה מאביו, ישלם 2% בלבד.
קיימות גם הטבות לנכה, לעולה חדש ולהעברות בין בני זוג. אלה נכללות בתקנות מס רכישה.