שלום ובוקר טוב לרואת החשבון דורית גבאי, מומחית מיסוי מקרקעין. היום אנחנו מדברים על גילוי מרצון של נכסים, וזה כבר נשמע לי קצת מוזר, כי איזה ישראלי מגלה לרשות המסים מה יש לו באמת?
מה זאת אומרת? איזו שאלה בכלל? אנשים שמחביאים הכנסות, ולא מספרים עליהם – החיים שלהם לא משהו בלשון המעטה. המדינה הבינה את זה לפני כמה עשורים, שצריך לאפשר פרוצדורה שאדם מספר מרצונו החופשי על עברות שהוא עשה- עברות של מקור- זה נקרא – עברות שהוא עשה בתחום ההכנסות, באי הגילוי, באי תשלום המס, שבעצם רובץ לפתחו על יסוד זהשהוא יכול להגיש נגדו כתב אישום אם הוא נתפס. אז כדי למנוע בעצם את הסיטואציה שהוא בפלילי, המדינה כתבה פרוטוקול – רשות המסים כתבה פרוטוקול לפני שנים רבות –שהיא מאשרת לאנשים תושבי ישראל לגלות מרצונם על הכנסות מנכסים פיננסיים ומנכסים אחרים בארץ ובחו"ל. והיא נתנה מועדים להגיש את זה, שאנחנו ממש נמצאים בסוף של 2018, שסוף השנה זה הדד-ליין להגיש את הדיווחים הללו. ולצורך הדוגמה, אדם שיש לו כספים בחו"ל – אז הרווחים הפיננסיים האלו לא מדווחים – הם צריכים להיות מדווחים, או דירות בחו"ל- אז ההכנסות מהדירות הללו צריכות להיות מדווחות בישראל בממשק עם העלמת מס באותה מדינה, או בישראל – גם בישראל יש עניין של נדל"ן והכנסות- לא רק מנדל"ן, גם מדברים אחרים, אבל הנדל"ן הוא עכשיו הפר פשע- הפוקוס שרשות המסים שמה על עצמה בשנים האחרונות.
עכשיו, את המהלך הזה אני צריך לעשות בליווי של רואה חשבון או של ייעוץ משפטי, או שזה מסוג הדברים שאני אסתדר מול הבירוקרטיה הממשלתית לבד?
אז זה תלוי במצב. אם אתה קיבלת… בשלוש שנים האחרונות, רשות המסים הוציאה מאות אלפים – כל פעם במנה אחרת- פנייה לכל מי שיש לו יותר מדירת מגורים אחת על שמו –ז"א, דירת מגורים אחת שהוא גר בה. לצורך העניין, ואחת כנראה שהוא משכיר או שהוא מעמיד לרשות מישהו, בתמורה או לא בתמורה. ואז המדינה הוציאה מין טופס שנקרא 5329. אם מילאת אותו, וההכנסות שלך מדווחות והדירה הנוספת מושכרת לצורך העניין, ומדווחות ההכנסות- אין שום בעיה. אבל אם לא מדווח–אזכדאי מאוד לקחת רואה חשבון שיעשה לך מיד את הדיווח. מיד להסדיר את חשבון המסים. הוא יודע לעשות את החישובים, הוא מכיר את החוק, הוא מכיר את הפרוצדורה. רואי חשבון מומחים בדבר הזה, ויעשו את זה ממש בצורה מהירה. ובעצם, המטרה היא למנוע כתב אישום.
עכשיו, אם חטאתי ולא גיליתי, ועכשיו אני רוצה לנקות את מצפוני ולצמצם את הנזקים- איך זה עובד אחורה?
זו שאלה טובה מאוד. גברת אחת בדיוק שאלה אותי: היא גרה בדירת המגורים שלה, ובעשר השנים האחרונות הייתה לה דירה שהיא השקיעה, והשכר דירה במהלך הזמן קפץ ועלה מעל 5,000 שקל. כי מה שקורה – עד 5,000 שקל לשנה- ההכנסה פטורה. וכל שנה הסכום היה שונה, ובמהלך הדרך, כשהשכירות שלך עולה ואתה עברת את התקרה הזאת, פתאום זו הכנסה חייבת. אז פתאום היא לא הייתה בטווח שהיא דיווחהעל ה-10% שהיא הייתה צריכה לשלם, ואז הפרוצדורה שאני עושה היא כזו: א' –אני נותנת לה תצהיר שעורך הדין מאשר אותו בחתימה. תמיד כדאי שיהיה תצהיר כתוב שהיא אומרת מה קרה. עושים תיקון לכל ההכנסות על פני כל השנים. רואים באיזו שנה היא עברה את התקרה ברמה שנתית, מחשבים את המס, מדווחים את הדוחות המתאימים לכל שנה ושנה, מחתימים אותה על הדוחות האלה- היא ובעלה או מי שזה לא יהיה – התא המשפחתי הזה- זה תא משפחתי עובד. מגישים, משלמים, ופונים לירושלים ומספרים שעשינו את זה. יש מכתב שכותבים ל בירושלים- למחלקה מיוחדת – שעשינו את זה וששילמנו. אז הם יעזבו אותנו. הם לא יתעסקו עם אנשים שמגלים. והחשש שחלק מתושבי ישראל- אם הם מגלים את ההכנסות שלהם, הם יבואו וירדפו אחריהם- זה לא ככה. יש להם מספיק דברים אחרים על הראש.
אז הנה, זו הבשורה הטובה: שאם עושים בעצם את הדבר הנכון וחושפים ומגלים, ועושים את זה גם בפרוצדורה הנכונה עם רואה חשבון או עם יועץ משפטי לצדך, בזה זה יסתכם. ומעכשיו, רק תעשו את הדברים הנכון. רואת החשבון, דורית גבאי, מומחית מיסוי מקרקעין, תודה רבה לך על הדברים
תמלול ראיון רדיו תל אביב 26.8.2018