על חזקת התא המשפחתי ותסבוכת המסים הגלומה בה – ראיון רדיו עם דורית גבאי

היום אנחנו מדברים על תסבוכת המסים סביב חזקת התא המשפחתי, אבל כל קודם כול, דורית, את צריכה להסביר, לפחות עבורי, מהי חזקת התא המשפחתי.

נכון, בעניין מס, וספציפית בעניין חוק מיסוי מקרקעין, החליט לקבוע בחקיקה שמוכר זכות במקרקעין – מוכר דירה, הוא לא מוכר אחד- זה לא אתה או אני או כל אחד מאתנו, אלא זה הוא, בן זוגו וכל הילדים שלו עד גיל 18 שנמצאים כמובן בחזקתו, וזה תא משפחתי – כלומר, זה בני זוג וילדיהם שאינם נשואים עד גיל 18- הם נחשבים למוכר או לקונה- מסבך את העניין. כי אז נספר כל דבר שיש לכל אחד מבני המשפחה, והוא נכנס לאיזושהי קלקולציה וחישובים ותכנוני מיסים שמסבכים את החיים.

אוקיי, אז כשאני מוכר, אשתי מוכרת והילדים מוכרים.

בלגן!

זה נשמע לי כמו פוטנציאל להרבה בלגן. אז איפה באמת התסבוכת ואיך מצליחים קצת לפתור את הפלונטר?

אז קודם כול, אם זה כמו הדוגמה שנתת, שאם לבן הזוג הזכר יש לו דירה אחת על שמו, ולבת הזוג הנקבה יש לה דירה אחת על שמה, ובמקרה גם הילד ירש דירה מהסבא- יש דירה נוספת- לתא המשפחתי יש שלוש דירות, וכשלתא משפחתי יש שלוש דירות, והוא רוצה למכור את כולן- אחת אחרי השנייה- מסיבות שהוא רוצה נגיד לעבור לעיר אחרת או לדירה יותר גדולה או לימודים וכו', מוכרים פה לפי הרווח וכן הלאה, אבל זה אומר שהתא המשפחתי מוכר שלוש דירות. כל אחת מהשתי דירות הראשונות תמוסהבמס לפי חישוב שייעשה לכל דירה, ורק הדירה השלישית, כי היאנשארה כדירה היחידה של התא המשפחתי, תוכל להימכר בלא מס באיזושהי תקרת שווי. אבל אתה רואה כאילו שזה נספר- זה שהילד ירש, זה מועמס על התא המשפחתי, זה שלאישה יש דירה, זה מועמס על התא המשפחתי.

רואת החשבון גבאי, אני מנצל רגע את המומחיות שלך – מישהו פה רוצה להעצים עוד יותר את הבירוקרטיה הישראלית?זה נשמע כמו מתכון בטוח לפשוט גם לבלגן, אבל בעיקר להמון המון בירוקרטיה.

תקשיב, אתה מדבר על בלגן. אני לא מדברת אתך על המצב שבו שני בני זוג הביאו לתא המשפחתי כל אחד דירה שהוא קנה או ירש, לפני שהוא התחתן- גם זה מועמס. זאת אומרת, המדינה לא מסכימה לראות אם הנכס שלך הוא רק שלך. הם סופרים לך את הנכס הזה, ואז כשהתא המשפחתי בא למכור, אז אומרים לך: רגע, רגע! כשהתחתנתם, את באת עם דירה ואתה באת עם דירה- איפה ישנתם? באחת משתי הדירות שלכם?אם ישנתם באחת משתי הדירות שלכם, ושכר הדירה של הדירה של השני נכנס לתוך החשבון המשותף ועם זה קניתם אוכל ובשר- אז שתי הדירות האלה שייכות לכם.

תבדקו אם השארתי מברשת שיניים כשיצאנו ביחד וזהו. תרדו לרזולוציות האלה.

ממש!

עכשיו, בואי נדבר קצת על כלים – על איך מתמודדים עם זה.

תראה, קודם כול, יש כמה מקרים שהכריעו את הצירוף הזה שאני תיארתי כרגע- שהתא המשפחתי התנהל ככה לפני- לתכנן איך הוא קונה,באיזה סדר, ואז מעבירים לילדים וכל מיני טריקים, וכן הלאה. יש דברים שמגיעים כרגע גם לפתחו של בית המשפט העליון. עד אז, המדינה היום מתקשה להתנהל, משום שכל פעם יש מקרה אחר, ואף פעם אין מקרה שדומה לקודמו- כל מקרה יש לו את הייחודיות שלו, ואי אפשר בחקיקה לרשום שמונים תנאים שהם פותרים או לא פותרים, מקלים או לא מקלים.
כרגע, מה שצריך לעשות זה בעצם מה שאני ממליצה: להתייעץ עם עורך הדין שמטפל בעסקה, או מומחה מס אחר- רואה חשבון או יועץ מס שמבין בזה- להתארגן על המכירה- מה שצריך לעשות מבחינת פעולות, מה לעשות לפני מה, לא לעשות שגיאות. אחר כך השגיאות האלה עולות המון המון כסף, וזה ממש מכביד על התא המשפחתי.

אני רגע רוצה לשאול שאלה ככה מהצד. אנחנו יודעים את שיעור הגירושין העצום בישראל ושהוא נמצא בעלייה. גם זה בטח לא עוזר.

נכון מאוד, משום שגם כן שהם צריכים להיות פרודים לפחות חצי שנה כדי שהתא המשפחתי יתפצל. זאת אומרת, הרבה פעמים אנשים פרודים לדוגמה שנתיים, אבל הדואר מגיע לאותה כתובת שבה גרו קודם, אז זה לא נקרא הפרדה מלאה- אז הם כן משייכים אחד את השני. לא חסר. יש מכל הקשת תסבוכות, והחוק צריך להיות פשוט, וכל אחד צריך שיהיה לו את הנכס שלו ולהגיד שהוא שלו, ונגמר הסיפור! מה זה הבלבול שכל הזה כל הספירות האלה?!

עכשיו, עד כמה מהאנשים שאת פוגשת ברמה יומיומית, וכמובן קולגות- עד כמה הציבור הרחב –זה שלא מאזין לתכנית הזאת- מודע בכלל לעניין הזה?

הוא אמנם קצת מבולבל, כי זה מאוד קשה.

כי אי אפשר לצאת לא מבולבל.

זה מאוד קשה. אתה נכנס למבוך, ואתה צריך ממש לנתח בדרך כירורגית למקרה הנדון. אז באמת יש בלבול, יש ידע שזמין. הציבור לפעמים סופג מהלומות בדמות תשלומים עודפים, שאם היו עושים טיפה שונה את סדר הפעולות, היו נחסכים. ובעניין הזה אני אומרת שאנחנו צריכים שרשות המסים תשאף לאיזשהו משהו הגיוני- שהכלים שיועמדו לרשות המפקחים גם בשטח של המדינה יוכלו לקבל החלטות, וגם הציבור- הוא רוצה כולה לקנות דירה מגורים- הוא נכנס למטריצת רבת משתנים – לדעת לקנות, לא לקנות, באיזה סכום.

התמונה שאת מציירת פה היא פשוט כזו, שבלעדי מומחה לידך והמון המון סבלנות, אתה פשוט לא יוצא מזה.

זה עלויות, והוא משלם את זה.

רואת החשבון דורית גבאי, תודה רבה לך, השכלנו

תמונה של דורית גבאי | רו"ח

דורית גבאי | רו"ח

יש לכם שאלה?

מלאו פרטים ונחזור אליכם