בעלי דירות חייבים להסתובב עם לוח שנה צמוד.
השעון מתקתק!
מאת: דורית גבאי, רו"ח
הצעה לתיקון מספר 85 בחוק מיסוי מקרקעין שעבר בקריאה ראשונה בשבוע שעבר, נעצרה לפחות בחלקה. ועדת הכספים של הכנסת בראשותו של מר משה גפני עצרה תיקון חוק פסול שכל מטרתו לפעול בעוד ערוץ להוזלת מחירי הדיור, פרי יוזמת משרד האוצר וקבינט הדיור.
מה רצה התיקון לעשות ולמה נכון שלא לאשר אותו?
התיקון כולל מספר חלקים שכל כולם מטרתם להאיץ אנשים בעלי דירות למכור. למכור דירות, ובדרך זו "להציף את השוק" בדירות ולכאורה מחירי הדירות ירדו. איזה פתרון זה ? מה יעשה בעל דירה אשר מכר אותה? יקנה אחרת. מי מרוויח מזה? האזרח בעל הדירה? לא ולא, המרוויחה היא המדינה, כי בעל הדירה ישלם מס רכישה בשיעור 8% על דירתו החדשה שיקנה בכספים שמכר את הדירה הקיימת.
למי זה טוב שתימכר דירה מהר? רק לרשות המסים ולמשרד האוצר.
המחירים של הדירות לא ירדו בזכות האצת מכירה כפויה כזו תחת גרזן. הלחץ הזה פוגע פגיעה ממשית בזכות של אדם לעשות עסקה בתום לב בין קונה מרצון למוכר מרצון.
ההצעה כוללת גם לחץ לרוכשי דירות, כי בהצעת החוק הזו, שכדי שייחשבו כרוכשי דירה יחידה יאלצו למכור מהר את דירתם הישנה וזאת בתוך 12 חודשים במקום 24 חודשים שקבוע בחוק. אני שואלת למה תושבי ישראל צריכים כל היום להסתובב עם לוח שנה ולעקוב במתח אחר הזמנים. למה אדם צריך למכור את דירתו בדוחק של זמנים משום שמשהו באוצר חולם שמחירי הדירות ירדו.
האווירה הנוצרת תחת הלחץ הזה היא ממש לראות במכירות הללו מכירות בכפייה, ונוצר צורך להעניק למוכרים זכויות בדמות הטבות במס על זה שהם תחת מכבש מכירות בלי לרצות בדבר.
אדם שהוא בעלים של דירה מייעד אותה לשימושו, לשימוש של אחרים וזה גם לעזור במשימה של העמדת מלאי דירות לשימוש אזרחי המדינה.
מה רע בזה?
לפיכך אני קוראת לחברי ועדת הכספים שלא יאשרו את התיקונים אשר מצמצמים את חופש הפעולה ויאפשרו חופש בחירה של פעולת נדל"ן של אדם כפי צרכיו. על חברי ועדת הכספים לדרוש מקבינט הדיור וממשרד האוצר שיראו את הקשר בין תיקוני חוקי המס המתבקשים על ידם לבין עידוד המכירות להוזלת מחירים. שני עשורים מתקנים חוק במטרה להוזיל מחירים ואף לא פעם אחת הקשר נבדק, גם לא על ידי מבקר המדינה, שהתיקונים הללו אכן מסייעים ומביאים להורדת מחירי הדירות בישראל.