מאת: דורית גבאי, רו"ח
מדיניות האוצר בכל הנוגע לפטורים צריכה להשתנות. הנושא נדון בעשורים האחרונים, ואין זה סוד, כי הפטור להשכרה למגורים במגבלות הסכומים – הגיע הזמן לבטלו. מי שיקרא את דברי ההסבר וילמד את ההיסטוריה של הוראת השעה הזו, ייווכח כי היא נועדה לטפל בבעיית ההגירה מרוסיה והצורך המידי בזמינות של דירות מגורים. מאז חלפו שני עשורים והנשוא צריך להיבחן בשנית.
נכון – זה לא פופולרי. יותר נחמד לקדם חקיקת מס שמעניקה הטבות, מתנות. אולם, לעניות דעתי, מה שנכון לשנת 1990 אינו נכון בהכרח בשנת 2013 הן בהטבות והן בגישות מס שאינן מתאימות לזמננו.
כך יוצא, שפקודת מס הכנסה צריכה ניעור ושינוי דרסטי, וכן חוק מיסוי מקרקעין.
נראה שהעת הזו מתאימה לתיקוני עוולות מצד אחד ולביטול הטבות מס מצד שני, שאינן מקדמות את כלל מטרות הציבור והמשק.
בשנת 1994, ביושבי לצד נציב מס הכנסה מר דורון לוי, עו"ד, ויחד עם סגנו למיסוי מקרקעין דאז – עו"ד אודי ברזילי, עלה בידם רעיון לצמצם את הפטורים לדירת המגורים הנבחרת של התא המשפחתי. במילים אחרות, פרט לדירת ירושה ודירה שהמשפחה קבעה שהיא הדירה שלהם, דירות ההשקעה צריכות להיות ממוסות בעת מכירתן.
ההצעה הזו הקדימה את זמנה בשנת 1994. אז לי, אישית, עוד לא הייתה כל השכלה בתחום מיסוי מקרקעין, ומזיכרוני אני מתארת שלא היה ניתן להעביר את ההצעה הזו וכן אפשרי שהיו שיקולים של מחשוב ועוד כהנה.
בעצם, נראה כי הנוסחה הזו תעלה שוב ותיבחן בעת הזו ביתר שאת.
העילות לצמצם פטורים קיימות. ההיגיון נשאר אותו הגיון, שבעצם בסיסו אומר שזו הכנסה מהשקעה הונית ואין עילה לפטור אותה בשונה מקרקע או משרד שנמכר. זה יצמצם באופן משמעותי את ההתדיינות עם רשויות המס, וישים כץ למתנות שניתנות מהתחום הזה. המס שיחול יהיה 25% מס שבח על הרווח הריאלי אשר יצמח לבעל הדירה, כאשר שימשה בפועל למגורים. אם לא תשמש למגורים, כמו למשל תהיה ריקה – ולא תהיה חלק ממצבת הדירות הזמינות לשימוש, יוטל מס גבוה יותר.
כמו כן, אני קוראת לבטל את הפטור על ההכנסה מהשכרה למגורים ולהעמיד את המס על הכנסה ממגורים במסלול המס במקום 10% ל- 15%.
במקביל לתיקונים הללו, שהם פלח קטנטן מהשוק, דרושים תיקונים נוספים שמפורטים במאמרים אחרים שלי.