על מס עיזבון והשפעתו על חישוב המס במכירת נכסים – ראיון רדיו עם דורית גבאי

כמידי יום ראשון, אנחנו עם שאלות מיסוי ונדל”ן, וכשאנחנו מדברים על השאלות האלה, אנחנו אומרים אוטומטית בוקר טוב לרו”ח דורית גבאי, מומחית המיסוי והמקרקעין. אני לא אשאל אותך אם יש לך אייפון, אבל…

יש לי.

והחלפת שבוע שעבר?

אני לא מצליחה להתרגל למשהו אחר.

קשה, קשה. אנחנו מדברים היום על מס עיזבון ועל ההשפעה שלו בחישוב מס במכירת נכסים. עד כמה זה מורכב, דורית?

כן, תראה, תמיד יש סיבוכים בישראל. עד 1981 בערך, עד 31 במרץ 81, באמת הטילו מס על עיזבון של אדם- ז”א, הטילו מס על כל הנכסים- עשו רשימה מה יש לו, מה הוא השאיר, אדמות, מכוניות, מטוסים, בניינים- מה שהוא השאיר, היה לזה הערכת שווי,הכפילו באחוז, בניכוי הוצאות קבורה וכל מיני דברים כאלה שהיו צריכים להשאיר לעיזבון, שיהיה לו ככה קצת כסף. והטילו מס, והיורשים היו צריכים בעצם לשלם את המס הזה. המס הזה היום איננו בתוקף. החוק הזה היום איננו בתוקף. מדברים שרוצים אולי להחזיר אותו בצורה כזאת או אחרת, אבל אין היום מס עיזבון. אבל יש שאריות של החוק הזה שמשפיעות על חישובי המסים ומי שמוכר היום.

אז בואי ניתן רגע דוגמה קונקרטית, והכנו אותה אפילו ביחד. אדם ירש אדמה חקלאית בצפון עשרה דונם. הוא ירש את זה בשנת 1980 – לפני 81. אבא שלו רכש את האדמה 30 שנה קודם- ב-1950. אוקיי. חלפו השנים, צפיפות, עשו שינוי ייעוד, והיום רוצים לבנות שם בנייה רוויה, והשווי של הקרקע הוא 12 מיליון ₪. איך מסתכלים בכלל על חישוב המס הזה?

אז תראה, בדיוק זה דוגמה מאוד אופיינית שאנחנו תמיד מלמדים גם עורכי דין ומי שמייצגים בתחום איך עושים את החישוב. בגלל שכאילו שהאבא הזה נפטר ב-1980- שזה לפני 31 למרץ 1981- שהחוק עוד היה בתוקף –בעצם, הנכס נכנס לעיזבון, והוא מוסה בהתאם לחוק מס עיזבון. ואז היורש, שעכשיו בא למכור את האדמה ב-12 מיליון שקל, מקבל את מועד הפטירה כיום הרכישה שלו. עכשיו, בגלל שיום הרכישה שלו הוא כזה, לפי חוקי המס של אז, הוא ישלם שיעורי מס בפרקי זמן שמחשבים לגביהם איזושהי נוסחה: 47% בואו נאמר על 60% מהרווח, עוד 20% על חלק קטן מהרווח, ועוד 25% על חלק אחר מהרווח. זה בגדול הוא משלם. עכשיו, אם לא היה את המס עיזבון הזה ולא היה את ה-1980 הזה, הוא בעצם היה משלם 25%. זה פער גדול מאוד! מדובר על מיליונים!

תשימו לב מתי ההורים הלכו לעולמם. רגע, ואם חלילה אבא של אותו אדם נפטר, אבל אימא שלו נותרה בחיים. ואנחנו יודעים שזה בדרך כלל המקרה, כי נשים חיות פה יותר. והיא הלכה לעולמה רק בשנת 1995- זה שנים אחרי שביטלו את המס עיזבון. ובינתיים הנכס הזה נחלק בין הבן לאימא. אז איך מחשבים מס?

אז מה שקורה זה שכשהבן יורש חצי מהזכויות מהאבא שנפטר ב-1981, וחצי מהזכויות מהאימא שנפטרה אחרי המס עיזבון, בעוד האדמה נרכשה ב-1950- יש לו (לבן) שני מועדי רכישה. את החצי שהוא ירש מהאבא- לצורך העניין, נגיד שהוא ירש את כל החצי של האבא- ממסים את זה כמו שאמרתי: 47, 20 ו-25 אחוז, ואת החצי שהוא ירש מהאימא, כשהוא ירש אותה במישרין- נגיד שהוא יורש יחיד- זה מקרה ככה מיוחד כזה – בדרך כלל יש לנו 19 יורשים, אבל הוא יורש יחיד- אז הוא מקבל את ה-25% שהיו מגיעים, אם לא היה מס עיזבון.
הסוגיה שחשוב לזכור כאן היא שהרבה מאוד פעמים במקרים האלה – בדוגמה שציינת פה- כשהגבר נפטר לפני האישה, רוב הפעמים האדמה רשומה רק על שם הגבר, ואז כאילו לאישה אין כלום, ובעצם הילדים- אני לא רוצה להגיד “נתקעים”- אבל מקבלים את יום ושווי הרכישה של הפטירה. ואז בעצם יש פה פרוצדורה משפטית, שצריך להגיד: לאימא היה מגיע חצי מלכתחילה, בגלל שהיא התחתנה אתו לפני 74– כל מיני כאלה אמירות, שבעצם ייתנו לילד ליהנות חצי מהאימא, כדי שהוא יקבל מס יותר נמוך.

את יודעת: משבוע לשבוע, מכל שיחה שאנחנו עורכים פה, אני מבין את היקף כאב הראש. זה פשוט דבר מדהים! זה לא רק סוגיות משפטיות, זה לא רק סוגיות שאת ודאי עוסקת בהן כרואת חשבון, זה גם דברים שגם במשוואה הזאת כל הזמן משתנים.

נכון, והמוכרים והיורשים שבעצם מה להם ולחוקים האלה?
היום הם צריכים להיות ממש בלשים, והם עוד באים לייעוץ- הם כבר ממש מוכנים ובודקים- תמיד יש במה להפתיע אותם, כי כמה שהם יבדקו, תמיד יש משהו חדש במערכת. גם בהקשר הזה, יש כל מיני בדיקות על טריקים- כי כל פעם שיש מס עיזבון, ההורים מחלקים מתנות לילדים. הם מעבירים את הנכסים, כדי שאם ימותו, אז לא יהיה להם את המס עיזבון. רק מדברים על מס עיזבון, ואחר כך מבטלים את החוק הזה, והמתנות חוזרות.
גם אז זה היה ככה- כשהיה מס עיזבון, אנשים נתנו בחיים מתנות. ראו שמשהו, לא בסדר עם הגוף שלהם- אמרו: יאללה, נעביר לילדים את כל הדונמים. ואם הם נפטרו תוך זמן קצר- עד חמש שנים- החוק אמר: אם נתת מתנה ונפטרת מהר- פחותמחמש שנים- המתנה היא לא מתנה אלא היא פטירה, ואז עוד פעם זה היה מס גבוה. כאילו לא השאירו…

זה כמובן. זה מבלי לדבר על שערוריית מס העיזבון,שהיא למסות שוב ושוב נכסים שכבר מיסית פעם, פעמיים, שלוש פעמים.

אנחנו מדינה רוויית מסים, וזה סוג של דיכוי על הכלכלה והאנשים. זה יוקר מחיה, ויש פה עוד…

גם מענישים אנשים על זה שהם כבר עבדו ושילמו מסים.
דורית גבאי, תודה רבה

23.10.2018

Print Friendly, PDF & Email
תמונה של דורית גבאי | רו"ח

דורית גבאי | רו"ח

יש לכם שאלה?

מלאו פרטים ונחזור אליכם