המלכודת הנסתרת של החוקים לעידוד מכירת דירות

מאת: דורית גבאי, רו"ח

 

אחד הכלים אותם אימצו הכנסת והממשלה ל"מלחמתם" ביוקר הדיור, הוא חקיקת חוקים לעידוד מכירות דירות. אלא שמתוך רצונם העז להראות כי הם פועלים ימים כלילות למען הוזלת מחירי הדיור, הצליחו המחוקקים והשרים ליצור כאוס מושלם במדיניות מיסוי הנדל"ן, אשר תוצאתו הישירה איננה הוזלת מחירי הדיור, אלא התנכלות בחסות המדינה לציבור מוכרי הדירות.

נניח לרגע לכך שחוקים לעידוד מכירת דירות חוקקו בעבר, גם כאשר על הפרק לא עמד הצורך בהוזלת מחירי הדירות. שהרי רק בשנים האחרונות, כאשר הכנסת והממשלה התבקשו להציג צעדים הנאבקים ביוקר הדיור, הוצגו לפתע החוקים הללו כחלק במאבק להוזלת מחירי הדיור למען הציבור ובעיקר למען זוגות צעירים. נתמקד בחוסר ההגינות שיצרה החקיקה החדשה בתחום מיסוי הנדל"ן.

הנה דוגמה אחת: בזמנו, אחת לארבע שנים, ולאחרונה בשנת 2011, ניתנה לציבור האפשרות למכור שתי דירות – עד  2.2 מיליון ש"ח – בפטור ממס שבח. כעת, בתיקון 76, קבעו המחוקקים כי ניתן למכור שתי דירות  במיסוי "לינארי מוטב" – כלומר  למסות את הרווח שמחושב על מכירת הדירה רק מינואר 2014 ואילך. הטבה זו תקפה רק לגבי  דירות שנרכשו לפני ינואר 2014. דירות שנרכשו לאחר מכן, ממוסות בשיעור 25% על מלוא הרווח בעת מכירתן.

לכאורה, עידוד משמעותי למכירת דירות, במטרה להוזיל את מחירי הדיור. המוכרים הפוטנציאליים שמחו על האפשרות להרוויח, ונכנסו בהקדם למסלול המזכה אותם בפטור ממס שבח. אלא שאז התגלה שמדובר במלכודת: את מס ההכנסה ואת המע"מ, נדרשים המוכרים לשלם במלואם, זאת חרף הפטורים או ההקלות שניתנו במשרדי מס שבח.

והנה דוגמה נוספת: תיקון אחר נועד לעודד את הציבור למכור קרקעות ביעוד למגורים בהיקפים של 8 יחידות קרקע ומעלה על מנת לקבל הנחת מס שבח מיוחדת וגדולה. בעלי הקרקעות אשר שמחו על המהלך שובה הלב שנקרה בדרכם, מיהרו לממש קרקעות.

אלא שגם למוכרי הקרקעות הוכנה מלכודת מבעוד מועד: מע"מ ומס הכנסה אורבים  לבעלי הקרקעות הללו. בחלוף כשנה הם מיישמים את דוקטרינת "לאכול ולנגוס מהתמורה", בכך שהם מכניסים את המכירות הללו ל"עיסקה" חייבת במע"מ או לגדר אירוע פירותי במס הכנסה. המצב דומה גם במקרים שבעלי קרקעות מוכרים 6 – 7 יחידות קרקע למגורים. הינה, שוב יצא "רווחם" של המוכרים בהפסדם.

כלומר, התוצאות של אותם חוקים לעידוד מכירת הדירות הן הרסניות: עובדי רשות המיסים, הפקידים היושבים במשרד אי שם בתל אביב, חיפה, טבריה או חדרה, אינם מודעים ליעדים החדשים של חוקי המס הללו, אורבים לנהנים מהם, ומוציאים את העוקץ מהעידוד לכאורה למכירת דירות. אם הדבר נלקח מראש, הרי שמדובר מלכודת של ממש מטעם המדינה, ואם הדבר לא נלקח מראש, הרי שמדובר ברשלנות בוטה ובאוזלת יד מקוממת.

אחת הבעיות ביישום החוקים לעידוד מכירת הדירות, הוא תופעה מוכרת בשירות הציבורי: עורכי הדין שמייצגים את עמדת רשות המיסים בכנסת, עוזבים, במקרים רבים, זמן קצר לאחר את השרות הציבורי. אין מי שבאמת יעקוב וידאג שהיישום בשטח יבוצע כפי שהובטח לחברי הכנסת.

לסיכום: מעבר לעובדה שהכנסת מדיניות מס וחקיקה מיטיבה או קונסת  כדי לקדם מדיניות ממשלה ו"לעזור  בהוזלת מחירי הדירות בישראל" הינה מוטעית, החוקים שחוקקו לצורך עידוד מכירת דירות יצרו תוהו ובוהו מושלם.

ואולי יש לציין את המובן מאליו: יש לדאוג גם למוכרי הדירות, לא רק לקונים. גם ציבור מוכרי הדירות משלם. גם הציבור הזה משתתף. גם הציבור הזה כל הזמן משלם, והמדינה בוגדת בו מכל כיוון אפשרי.

 

נכתב 2.5.2016

תמונה של דורית גבאי | רו"ח

דורית גבאי | רו"ח

יש לכם שאלה?

מלאו פרטים ונחזור אליכם