שלום לדורית גבאי, רו”ח. החוק לצמצום השימוש במזומן – מהו? מה המשמעות שלו? ומה זה אומר לגבי היישום שלו?
כן, אז החוק הזה זה חוק שבעקבות החלטת ממשלה ב-2013, הוקמה ועדה לבחינת צמצום ההיקף של השימוש במזומן במשק- לא ל”כלכלה שחורה”, את יודעת, “כלכלת הצל”.
בהחלט! ואכיפה בכל העולם.
כן. והלבנת הון, והמון מיליארדים שמתנהלים מתחת לרדאר שלא משתתפים בנטל של המס, וזה גם יכול להיות אחד ההסברים מדועאנחנו באמת משלמים מיסוי גבוה בישראל. בסופו של דבר, במרץ, אחרי שהוועדה ב-2014 הגישה את ההמלצות, הממשלה החליטה לחוקק חוק, וזה עבר במרץ 2018, ולחוק הזה יש עוד הסתעפויות, מעבר לזה שהוא מצמצם את השימוש במזומן למקרים מסוימים ולסכומים מסוימים וכן הלאה וכן הלאה, הוא מתייחס גם לתחום של הנדל”ן שבו אני מתעסקת.
אז מה עומד מאחורי החוק בעניין של נדל”ן?
חלק מהמגמה לצמצם את השימוש במזומן, זה הם קובעים בפסקה מיוחדת בפרק ו’ לחוק הזה, שחובת ההצהרה על אמצעי התשלום היא על כל מי שרוכש זכות במקרקעין. זכות במקרקעין זה כל מה שנקרא: זכות חכירה, זכות בעלות, או הרשאה להשתמש בנכס בישראל, שזה כל אחד מהנכסים שלנו: אם זה בתים, מגרשים, מחסנים, מפעלים וכן הלאה. כל מי שרוכש כזה דבר, הוא חייב לפרט בהצהרה שלו, שהוא מגיש אותה תוך שלושים יום מחתימת העסקה, את אמצעי התשלום שבו הוא מתכוון לשלם, ולצרף אסמכתאות. ואם אין לו ודאות לגבי האמצעי תשלום- הוא צריך לספר על כך בהמשך.
כלומר, התהליך בפועל יהיה נושא של דיווח- רק חובת דיווח? יהיה באמת מי שיאכוף את זה ויבדוק את זה?
בוודאי! כל הרעיון הוא שבעצם הרבה מאוד אנשים מסתתרים מאחורי רכישות שזה כסף לא שלהם, וככה בעצם יתפסו את בעלי ההון שעושים את ההשקעות– תופסים אנשי קש כאלה- בוא תרכוש עבורי. הבחור הזה חותם על ההסכם, כל הכסף על מגיע מכסף שנעשהאולי מסמים, אולי הלבשה שלא מוצהרת, חקלאות שלא מדווחת- סתם כרגע אני זורקת דברים- מרכזי בילוי בלילה- דברים כאלה שהם אזורים יותר רגישים שצריך את הכסף.אולי קבלן קטן או גדול שעשה שחור, וכן הלאה וכן הלאה. ואז הוא מצא בן דודה או מישהו שיקנה את הנכס הזה, תחזיק אותו ככה וככה זמן, ואז הם מוכרים את זה בפטור או בהנחה מסוימת, ובאופן הזה, הכסף עושה כסף, והערוצים שהם לא תחת הרדאר של הבן אדם הזה, כי המקור הראשוני- נגיד, המיליון שקלים של החנות הזאת- הם לא מוסברים- הם לא מוסוועברו לנטו- מה שאת ואני, אצלנו הנטו זה אחרי מס גבוה, ואז עם הנטו שהוא היה400 אלף שקל מהמיליון, אנחנו יכולות לקנות משהו ב-400. אבל לאחר זה מיליון, וזה אומר שהברוטו אצלו זה הנטו. צריך לצמצם את זה.
בנוסף, במקביל, עבר תיקון חוק שמנסה לסייע לרוכשים במסגרת קבוצות רכישה- מה החוקפותר או מנסה לפתור?
החוק עבר– תיקון מספר 92. עכשיו בא תיקון מספר 93, וזה סעיף תיקון חוק שבא בעצם לצמצם איזשהו נזק שנגרם כתוצאה מתיקון קודם שהיה ב-2010, שקבע שאנשים שקנו דירות מגורים במסגרת קבוצות הרכישה, שהם קנו במסגרת הקבוצה, הסטטוס שלהם לצורכי מס רכישה נקבע שהם קנו דירה גמורה, למרות שלעתים גם לא התחילו לחפור את הבית הזה- את הבניין הזה.
ואז הם קונים עוד דירה אחרת או שוכרים או משהו כזה.
הם עוברים לגור בשכירות וכן הלאה וכן הלאה. אבל מה שקורה זה: עכשיו הפרויקט תקוע מכל מיני סיבות- או אין היתרים או הקבלן באיזשהו קושי-יש 1001 סיבות למה הפרויקט הזה לא מסתיים- והזוגות האלה רוצים עכשיו לרכוש דירה כדי לגור בה. בינתיים לא התחילו לחפור, ואין להם איפה לגור, אז הם קונים דירה לעצמם. החוק אומר שהואיל והם כבר קנו את הדירה בקבוצת רכישה, יש להם כבר דירה, למרות שהם לא הספיקו לבנות אותה.
המשמעות היא: בדירה הנוספת שהם רוכשים- שם הם משלמים מס (8% על הנוספת)?
מס בלתי סביר. עכשיו אני רוצה להגיד לך גם בהערת אגב: אני טוענת כבר עשר שנים שהתיקון חוק ההוא שקבע שמי שקונה דירה בקבוצת רכישה, הוא רוכש דירת מגורים באיוולת. צריך כבר לרדת מהעץ הזה ולבטל את התיקון הזה. מי שקונהדירה גמורה, ישלם מס רכישה לדירה גמורה. כל השאר ישלמו לפי קרקע, וכל הסעיפים האלה שמנסים לפתור עכשיו – מה שהם מנסים עכשיו לעזור להם לעשות את התיקון הזה- שבגלל שהם תקועים 4 ו-5 ו-6 שנים ואין להם דירה – למקרים האלה שהם קונים עכשיו את הדירה, יראו אותם כרוכשי דירה יחידה. את מבינה, הם מנסים כאילו לעזור להם, אז מה זה הדבר הזה?!
מדינת חלם! דורית גבאי, תודה רבה
ראיון מיום 18.11.2018 רדיו תל אביב